چهارشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۴
پیش از جنگ ۱۲ روزه نیز بارها مردم ایران رفتاری خلاف انتظار از خود نشان داده بودند. «مردم» را اینجا به معنایی که معمولاً فعالان سیاسی استعمال میکنند به کار نمیبرم. آنان از هر دسته و گروهی که باشند مردم -یا در بهترین حالت اکثریّت قاطع آنان- را موافق خود میخوانند. «مردم» اینجا یعنی گروهی که صدایش بر دیگر صداها غالب میشود و میتوان با احتیاط آنان را دارای اکثریّت نسبی هم دانست.
در اعتراضات اخیر از سال ۹۶ تا ۱۴۰۱ بارها نخبگان منتقد و مخالف پس از جوّ غالب مردمی (که الزاماً همیشه مثبت یا مورد تأیید نگارنده نبود) واکنش نشان دادند. در جنبش سبز هم از جایی به بعد موج اعتراضات سران سبز را به دنبال خود کشاند و نه برعکس. در جنگ ۱۲ روزه امّا جاماندن نخبگان و فعالان اجتماعی و سیاسی از مردم نمود بسیار زیادی داشت.
خود من پس از حملهی اسرائیل به پدافند ایران و زمانی که طرفداران نظام خواهان انجام وعدهی صادق۳ بودند گفتم که رهبرنظام میداند که اینبار شاید حملهی بعدی طرف مقابل به زیرساختها باشد و مردم معترض جوری به خیابان بریزند که هزینهی انجام حملهی بعد ممکن است به بهای خود نظام تمام شود. حملهی بیمنطق و احمقانهی اسرائیل از همان ابتدا با دادن گرای براندازی به مردم معترض بود که در اوجش دیگر با اهداف نظامی هم کاری نداشت و صداوسیما و بهویژه اوین را (آن هم بدون اخطار قبلی) هدف گرفت تا شاید نطفهی شورشی بسته شود. رسانهی خادم اسرائیل نیز در تهییج مردم و بزرگنمایی مقداری شعاردهی و چند پیام مردمی هر کار از دستش برآمد انجام داد.
واکنش مردم ولی ابتدا سکوت و بهت بود و کمکم مخالفت و خشم از حملهی بیگانه صدای غالب شد به گونهای که چهرههای مشهوری که ابتدا با احتیاط به گونهای موضع گرفته بودند که تساوی بین خودکامگی داخلی و تجاوز خارجی حفظ شود، لحنشان را در برابر تهاجم اسرائیل تندتر کردند تا از جوّ غالب جا نمانند.
سر فرصت باید نشست و بررسی کرد که چرا نخبگان و چهرههای سرشناس تا این حد دیر، با تأخیر و کماثر واکنش نشان دادند؛ چرا بعضی هیچ نگفتند و در یک کلام چرا پیشگامان از مردم جا ماندند آن هم در حالی که ابعاد موضوع واقعاً واضح بود. دربارهی دستاوردها و خسارات دو طرف میتوان حرفها زد ولی به گمانم طرف مهاجم خودش هم انتظار تقویت گرایش ملّیگرایانهی مردم را تا این حد نداشت. نتانیاهو فریب فضای مجازی را خورده بود؛ جایی که عدّهای از جیرهخورانش میتوانند با چند کلیک فتحالفتوح کنند ولی تفاوت فضای حقیقی با فضای مجازی از زمین تا آسمان است.
نمیتوان با قاطعیّت گفت ولی پروندهی دخالت خارجی برای تغییر رژیم به گمانم تا حدّ زیادی بایگانی شده و این واقعیّت دستاورد مهمی برای آزادیخواهان ایران است. نظام حاکم دو جنگ با عراق و داعش را دوبار برای تقویت و استحکام قدرت خود به کار برد؛ یکبار در ابتدای انقلاب و یکبار پس از جنبش سبز. آینده را کسی ندیده ولی ممکن است این جنگ سوّمین جنگ با همان کارکرد باشد. لااقل در آیندهی نزدیک به گمانم امکان یک اعتراض اجتماعی گسترده مانند ۱۴۰۱ به تعویق افتاده است و باقیماندن تهدید اسرائیل و امریکا آن را دورتر هم خواهد برد. بزرگترین بازندهی این جنگ آن بخش از مخالفان نظام بودند که از تهاجم حمایت صریح یا ضمنی کردند. آنان اگر اندکی شعور داشته باشند متوجّه وزن اجتماعی خود شدهاند و نباید بار دیگر «مردم» را همراه خود بخوانند.
پ.ن: گمان نکنیم که -جدای از سایبریهای ساکن سرزمینهای اشغالی- مزدوران داخلی و جاسوسان مستقر در ایران فقط کارشان فرستادن پهپاد و گرادادن اهداف بود؛ آنان برای سالها با اکانتهای مختلف آتش براندازی را گرم میکردند و میکنند. در مدّتی که در توییتر سابق بودم، متوجّه لغزشهای کلامی و قلمی برخی از براندازان میشدم که نشان میدادند چیزی بیش از یک مخالف سادهی جمهوری اسلامیاند.
پ.ن۲: سیا و موساد از فناوری پیشرفتهای برای شنود، ردیابی و تعیین اهداف خود بهره میبرند؛ پس الزاماً هر هدفگیری محصول «نفوذ» نیست. این چیزی است که اتاق فکر نابالغ متجاوزان میخواهد به مردم بباوراند تا سستی ساختار سیاسی و نظامی را القا کند. بگذار رسانهی فارسی اسرائیل خبر فرار سرداران سپاه به افغانستان را کار کند و اکانت موساد در اکس مدّعی شود که سپاهیان برای پیوستن به آنان سرودست میشکنند. هشیاربودن در برابر فریبخوردگان احتمالی به جای خود؛ بیجهت به هم بدگمان نشویم.
چرا از «توییتر سابق» رفتید؟ جای خالی امثال شما واقعا حس می شود. دیگرانی هستند اما بُرش حضرتعالی را ندارند.
پاسخحذفتجدیدنظر کنید و بازگردید. در پیچ مهم و خطرناکی گیر افتاده ایم.
دیدم در جوَ آنجا خیلی بیشتر از آنچه بخواهم به دست بیاورم یا به دیگران بدهم خودم از دست میدهم.
حذفویدئوی حمله به تجریش را به رضا پهلوی نشان دهید تا ببینیم باز هم می گوید اسرائیل عمدا به غیر نظامی ها حمله نمی کند؟! مردک طوری حرف می زد مجری بی بی سی انگلیسی هم تعجب کرده بود!
پاسخحذفواقعا دوست دارم این مطلب درست باشه و صدای غالب همین باشه اما شک دارم
پاسخحذفتصورم این بود بعد از جنایات اسراییل در این جنگ یک عده تازه متوجه میشن قضیه چی هست اما همچنان کسانی رو میبینم قربون صدقه نتانیاهو میرن بنابراین این احتمال وجود داره که در صدای غالب سکوت کسانی که میترسن و عافیتطلب هستن نقش داره
اینها مشتری اینترنشنال هستن و توی توییتر در یک کلونی زندگی میکنن و همدیگه رو تایید میکنن و اصل همرنگی باعث میشه فکر کنن واقعا محق هستن درست به همون شیوه که طرفداران نظام در هر سرکوبی جنایت رو مشروع جلوه میدن با این تفاوت شگرف که طرفداران نظام اقلا تجاوز به خاک کشور رو توجیه نمیکنن که البته این کار از طریق سم خالصی به اسم بچه شاه میسر شده
نکته جالبتری که دیدم مواضع برخی چهرههای معروف بود که فقط با نوشتههایی لطیف از زشتی جنگ گفته بودن انگار نه انگار به کشور تجاوز شده و میشه حدس زد طوری نوشته بودن که مبادا خاطر نازک دوستداران بمب و موشک اسراییل مکدر بشه
این همبستگی ملی انقدر تکرار شده که همه باورشان شده. من در دور و بر خودم هر کس را دیدم از اینکه کار ناتمام ماند ناراحت بود. بدیهی است که اطرافیان من کل مردم نیستن ولی شما که ادبیاتتان خیلی به کیهان نزدیک شده است هم کل مردم نیستید. اگر هم از راهپیمایی های حکومتی به این نتیجه رسیده اید که خب مثل همن نظرسنجی های دانشگاه مریلند مورد استناد کیهان است!
پاسخحذفاینکه هزار نفر کشته و چند هزار نفر زخمی شدن و زیرساختهای مملکت اسیب دیده کم بوده که منتظر هستین تعداد بیشتری کشته بشن تا در نهایت اسراییل با بمب بهتون رفاه و ازادی رو در سینی تقدیم کنه
حذفادبیات شما به کیهان شبیه هست چون اونها هم از ادامه جنگ استقبال میکنن
اگر از خیالبافی تونستین خارج بشین به این فکر کنید ایران به یک میلیون نیروی نظامی برای امنیتش احتیاج داره و هیچ تشکل و سازماندهی در سمت مخالفین وجود نداره که بتونن با هم حرف بزنن چه برسه که زمام امور رو دست بگیرن
در بین همسایگان هم بسیاری ابایی از ارسال تروریست ندارن
نظرتون درست هست ولی هیچ تشکل و سازماندهی هم در سمت حکومت وجود نداره که بتونن با هم حرف بزنن و زمام امور رو هم در دست ندارن. بندبازیه. ارتش یک میلیون نیروی تنبل و شلخته یا بیانگیزه از جامعهای که فکر میکنه خیلی نوکقلهست هم در برابر کسانی که تربیت نظامی و دیسیپلین درست داشتهاند و بهترین تکنولوژیها رو هم در اختیار دارند چهار روزه از هم میپاشه. خیالتون راحت. سرنوشت سکوت در برابر این اوضاع داخلی بمب و آزادی آمریکایی نخواهد بود. تحلیل من اینه که شوربختانه ده تا بیست سال دیگه طالبان را در تهران خواهید دید.
حذفحالا یا این حرف من خیلی ناامیدانهست یا آرزوی ارتشیک میلیونی شما خیلی خیالپردازانهست. بهتره به کدوم پایبند باشیم تا فاجعه صورت نگیره؟ اسرائیل حمله کرد فرض کنیم همه شعار ملی سر دادن. مشکلی حل شد؟ سرها رفت توی برف و همه خیالشون راحت «غیرت ایرانی» همه کار خواهد کرد.
اسرائیل قرار نیست به ما رفاه و آزادی تقدیم کنه. ما و اسرائیل دشمن مشترکی داریم به اسم آخوند. زور ما به آخوند و نیروهای نظامی ش نرسید و اسرائیل صرفا برای رفع تهدید علیه خودش (و قطعا نه بخاطر ما) سران نظامی جمهوری اسلامی را حذف کرد. من چرا باید از کشته شده سلامی و حاجی زاده ناراحت باشم؟
حذفشما اگر دغدغه زیرساخت مملکت دارید به این فکرکنید که کل هزینه مستقیم و غیر مستقیم پروژه هسته ای سر به میلیاردها دلار میزند. به عنوان نمونه طبق گفته قالیباف بابت فروش نفت به چین 30 درصد تخفیف میدهند و اگر یه حکومت معقول بر سر کار بود چه زیرساخت هایی ساخته میشد (به تعبیر دیگر جمهوری اسلامی بیشترین تخریب زیر ساخت را داشته است)
فرموده اید "همسایگان ابایی از ارسال تروریست ندارند" برادر شما همین الان زیر سایه تروتریست ها زندگی میکنی بخاطر بوق زدن بعد از بازی فوتبال مستقیما به سر شلیک می کنن. شعار دقیقی بود بسیجی سپاهی داعش ما شمایی!
جناب شبح اگر توصیف شما از نیروی نظامی و امنیتی ایران درست میبود نظام میبایست همون سه چهار روز اول سقوط میکرد.
حذفجناب ناشناس مفروض شما اشتباه هست و از فرط تکرار و سطحینگری بدیهی فرض شده ج.ا دشمن نیست بلکه بخشی از همین مردم هست و میلیونها طرفدار داره نحوه رفتار و تفکر بسیاری از مخالفان نظام با خود نظام مو نمیزنه که خود موید یکی بودن نظام با مردمش هست چه مردمش باهش مخالف باشن یا موافق.
طبیعتا کشورهای بیگانه هدفشون از ارسال تروریست تجزیه، ایجاد آشوب و .... هست اما حکومت مرکزی ایران هر چقدر خونریز باشه خودش به دنبال تجزیه کشور نیست.
در ضمن متوجه هستین برای توجیه جنایت چه مغلطهای دارین میکنید؟ چون نظام هزار جا سرمایه ملت رو بر باد داده پس حکومت وحشی اسراییل هم بیاد بقیه مملکت رو نابود کنه؟ اصلا میفهمین چی میگین؟
حذفنظام هر کار کرده هیچ اجنبی حق نداره بیاد اینجا بمب بندازه و تخریب کنه این مساله از فرط وضوح توضیحش مضحک هست.
در مورد حاجیزاده شما نگاه انسانی و اخلاقی که ترور در اون محکومه ندارین خب مهم نیست از منظر فایده و ضرر نگاه کنید تضعیف بدنه نظامی ایران در نهایت به ضرر کشور هست وقتی ضعیف بشیم قراره چطور دفاع کنیم؟
جناب احسان مغلطههای شما جالبترند، میفرمایید: «جناب شبح اگر توصیف شما از نیروی نظامی و امنیتی ایران درست میبود نظام میبایست همون سه چهار روز اول سقوط میکرد.» جنگ هوایی بود و نتیجه را هم دیدیم. در جنگ زمینی عیار ارتش یکم میلیونی مشخص خواهدشد که توضیح میدهم.
پاسخحذفمیفرمایید نظام اگر خونریز است مردم هم مانند نظامند یازبا نظامند پس بسیار خوب جواب خونریزی خود را از نظام هستی خواهند گرفت. اینکه اسرائیل و آمریکا هم خونریزند از مسؤولیت اینها چیزی کم نمیکند. میفرمایید اگر نظام خونریز است ولی خواهان تجزیه کشور نیست. بسیار خوب، فلان شوهری هم که همسرش را هر روز کتک میزند خواهان طلاق نیست، پس چه انسان خوبی است؟ نیت نظام در حفظ کشور که خیر نیست و نتیجهی اعمالش هم در کنترل کور بدبختی یا هنان تجزیه کشور است. میفرمایید بدنه نظامی کشور با حملات اسرائیل تضعیف شد. حرف این بود که با این حکومت، این اقتصاد، این بیفرهنگی حکمرانی، این نایدد کردن سنتها و دین و اخلاق و ... بدنهی نظامی کشور پوک بود و هست. «تضعیف آن» چه در برابر این فاجعه چه غصهای دارد. یعنی باید غصهی نبود سلامی با آن افتضاح کورونایاب را بخوریم؟ در وهلهی اول حاجیزاده و دیگران نامشروع و غیر قانونی بر آن مناصب بودند، با رفتنشان تضعیفی صورت نگرفت. البته هیچکدام از اینها توجیه حملهی اسرائیل نیست ولی آنکه در پی منافع خویش است و بخاطر ما وارد عمل نمیشود. ما کنترلی بر اسرائیل نداریم، فرض کنید سیل و زلزله آمده و این پوکیها را برده. هنوز میخواهید سرتان را زیر برف نگهدارید و با ریشهی شر مدارا کنید؟ گفتم که از نتایج آن گریزی نیست. خونریزی بی جواب نیست.
جناب شبح اگر نیروی نظامی ایران این چیزی هست که شما توصیف میکنید غربیها فشار نمیاوردن که برنامه موشکی ایران رو محدود کنند و موشکهای ایران به پایگاههای نظامی اسراییل و پایگاه امریکا در قطر اصابت نمیکرد و اصلا نظام تا به حال سرنگون شده بود.
حذفشما بسیاری از شواهد رو نادیده میگیرین تا باورهای دلخواه خودتون رو به عنوان واقعیت عرضه کنید این کاری هست که صدا و سیمای نظام و اینترنشنال و منو تو و ... میکنن شما چرا تکرارش میکنید؟
اما مطلب دیگه که مهمتر هست.
سرداران سپاه کشتن و خونریزی رو بنا دلایلی و برای اهداف خاص خودشون مجاز میدونن و به احتمال زیاد از عمل خودشون ناراحت نمیشدن شما هم طبق گفته خودتون از خونریزی و کشتن ناراحت نیستین.
فرق شما با این سرداران چی هست؟ اینکه اهداف و دلایل شما با سپاهیان فرق داره مهم نیست مساله روش شماست که در اون جنایت چیز خاصی نیست.
توجه کردید که حتی المان اعتراف کرد کار اسراییل کثیف هست.
چه اتفاقی افتاده که انجام کار کثیف در وطن خودتون توسط یک دولت کثیف هیچ ناراحتی در شما ایجاد نمیکنه؟
اینکه نظام جنایت کرده دلیل نمیشه زشتی و کثافت جنایت اسراییل شسته بشه پس نظام رو بهانه نکنید.
هیچ سرداری و حاکمی به تنهایی جنایت نمیکنه عصاره وحشگیری جمعی از انسانها تبدیل به فرامین نابخردانه و ظالمانه میشه به عبارتی همه در جنایت با درجات مختلف سهیم هستن