کتاب ممنوع مطهّری



مرتضی مطهّری کتاب معروفی دارد به نام « اقتصاد در اسلام» که در آن نظرات جدیدی را درباره‌ی اقتصاد از دید اسلام بیان می‌کند. این کتاب که برخلاف بسیاری از آثار او کتابی اجتهادی به شمار می‌رود، با نظرات اقتصادی فقها تفاوت عمده‌ای دارد. فقها معمولاً به اقتصاد خرد، یعنی فرد و خانواده‌اش می‌پردازند ولی او اینجا مسئله‌ی مالکیّت و ثروت عمومی و جنبه‌های متفاوت اقتصاد کلان را مورد کنکاش قرار داده است. کتاب او پس از انقلاب بلافاصله پس از انتشار، جمع آوری شد. طرفداران برداشت رسمی از اسلام آنرا دارای افکار نزدیک به چپ دانستند و انتساب آن به مطهّری را جایز ندیدند.


پیشتر اینجا از برخی محقّقین جوان نام بردم که مقاله و کتابشان، به خاطر مخالفت با یکی از نظرات مطهّری اجازه‌ی انتشار نیافته است ولی این بار، این مطهّری است که اجازه ندارد با « مطهّری» مخالفت کند! آقایان تصویری از مطهّری ترسیم کرده‌اند که طبق آنچه شفاهاً از خودشان شنیده‌ام، «ایدئولوگ انقلاب» است و بنا بر این اگر خودش هم بخواهد حق ندارد با این تصویر از خودش مخالفت کند.


مهم ترین شعار این وبگاه از ابتدا، تمایز نهادن بین گفته و گوینده بود. موضوع سنجش، گفته و عمل افراد است و ما را به قضاوت درباره‌ی خودشان کاری نیست که کاری خداییست و به عهده‌ی او در روز جزا. هرکسی با هر میزان بضاعت علمی، می‌تواند درست یا نادرست بگوید. مطهّری هم از این موضوع مستثنی نیست. او هزار حرف درست زده، یک حرف نادرست هم کنارش. اینگونه‌ شخصیّت‌پرستی مانع عقل‌گرایی است، زیرا معیار عقل، حق و باطل است نه این فرد و آن فرد.


وعده‌هایی که به آن وفا نکرده‌ام زیاد دارم که یکی از آن، نوشتن درباره‌ی کتاب« مکتب در فرایند تکامل» است. در عین حال اگر این کتاب را نیز که هم اکنون در دسترس ندارم بیابم، یا احتمالاً روی وب پیدا کنم، حتماً راجع به آن خواهم نوشت.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

لطفاً نظرتان همراه با انتخاب یک نام و رعایت اخلاق باشد.