باقیات صالحات منتظری

                                                                                                        سه‌شنبه ۹ آذر ۱۳۹۵
    
  
اعمال هرکس به زمان حیات او ختم نمی‌شود بلکه چه‌بسا برخی کارهایش نتایج و پیامدهایی داشته باشد که برای او و دیگران حتّی پس از مرگش نیز مسبّب خیر و برکت یا شر و نقمت شود. فرزندان، ساخته‌‌ها و آثار فکری از آن جمله‌اند. یکی از باقیات صالحات مرحوم منتظری فرزندش است که راه او را ادامه داده و با تواضع و سخت‌جانی کوشیده در حدّ خود وظیفه‌ی امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر را درباره‌ی حکومت به جا آورد و پاسدار میراث پدر باشد. اکنون وی به جرم انتشار آن فایل به حبس و خلع لباس تعلیقی محکوم شده است.

بسیاری با کوله‌باری از رازهایی که می‌دانستند رفتند. موسوی اردبیلی از مردم حلالیّت طلبید ولی این خواهش زبانی چقدر در جبران اعمال دوران مسئولیّت مؤثّر است؟ کمترین کاری که امثال او می‌توانستند و می‌توانند انجام دهند، بازگویی پشت‌پرده‌ی آن دهه‌ی طلایی است. حتّی الان بسیاری از مشایخ نزدیک به تغییرخواهان سخنان منتظری را برنتابیدند و این نشان می دهد که وی از زمان خود چقدر پیشتر بود.

انتشار فایل صوتی گفتگوی مرحوم منتظری با آن هیئت کذایی بی‌شباهت به موضوع آخرین فیلم تورناتوره (ارتباط) نیست. استاد دانشگاهی که به پایان عمر خود نزدیک می‌شود پیامهایی را در قالب فایلهای تصویری برای شاگرد و محبوبش به جا می‌گذارد. این فایلها یک‌به‌یک و در زمان مناسب به وی می‌رسند و او را در معرض انتخاب و پرسشهایی قرار می‌دهند. حالا یکی از فایلهای صوتی منتظری به ما رسیده  و وارثان آن هیئت نگران فایلهای دیگرند. همان صوت هم تأثیری فراتر از شکل مکتوب آن داشت. ترسخوردگی صدایی که می‌گفت «ما که عرضه نداریم جلو این کار را بگیریم» کجا و نوشته‌اش کجا؟ کارگزاری شرمسار که گویا خود به عواقب کاری که می‌کرد آگاه بود. این یکی را پیشتر در ضمن کتاب خاطرات وی خوانده بودیم ولی ممکن است آنچه در آینده منتشر می‌شود پیشتر هیچ جا نیامده باشد. اگر آنچه جدید نبود چنین واکنشی برانگیخت، دیگر فایلها چه خواهد کرد؟

۲ نظر:

  1. با سلام. شما حتما دیده یا شنیده اید آقازاده هایی را که پس از مرگ پدر، دفتر و دستک اخذ وجوهات شرعیه ابوی را جمع نمی کنند و از این راه هم به آلاف و الوف می رسند و هم مانده دیانت مردم را تباه می کنند. حسّ من بعد از انتشار فایل سخنان آن مرحوم، چنین چیزی بود؛ یعنی نشستن بر سر سفره ای که پدر گسترده بود. مقصودم اشاره به مسأله ای اخلاقی است: نان به نرخ روز خوردن و بی صداقتی در کار سیاسی. وگرنه چرا در این ده سال گذشته آن را منتشر نکرده بودند؟ مرده شوی هر دو طرف را ببرند که دین و انقلاب و حقیقت را به پای طمع های سیاسی خود قربان کرده اند. شما واقعا از کدام باقیات «صالحات» حرف می زنید؟

    پاسخحذف
  2. سلام. طبیعی است که پس از درگذشت بزرگی چیزهایی از او به جا بماند که نیاز به رسیدگی داشته باشد. اگر این رسیدگی بوی نفع شخصی بدهد مذموم است مثل آنچه گفتید و اگر جمع‌‌آوری آثار و انتشار آنان باشد خیر. کار احمد منتظری از گروه دوّم است. اگر در این ده‌سال هم منتشر می‌کرد، می‌شد گفت چرا زودتر و در زمان آن مرحوم چنان نکردند. تکیه به حس برای بررسی صالح‌بودن افراد کافی نیست. در ضمن حتماً می‌دانید که منتظری و فرزندش جزو هیچ‌کدام از دو گروه سیاسی ایران نیستند.

    پاسخحذف

لطفاً نظرتان همراه با انتخاب یک نام و رعایت اخلاق باشد.