سهشنبه ۱ آبان ۱۴۰۳
رویاوریی ایران و اسرائیل در مسیری برگشتناپذیر قرار گرفته است. هنوز برای بهرهبرداری از این مسیر که با سرمایهگذاری نظامی ایران در سوریه و لبنان ساخته شد زود بود امّا حملهی تکروانهی حماس نظام را غافلگیر کرد. در طول سالیان گذشته تمام جهتگیریهای نظامی ایران متمرکز بر جنگ با اسرائیل بود؛ به همین دلیل قبل از اینکه سوریه به تصرّف ایران در بیاید به فکر خرید سوخو ۳۰ بودند که بدون سوختگیری تا اسرائیل برود و برگردد و تنها پس از در دسترس قرارگرفتن فرودگاههای سوریه به طرف سوخو ۳۵ رفتند. شعارهای عبری روی موشکها هم برای نمایش صرف نبود ولی خودشان هم فکر نمیکردند که آن موشکها به این زودی شلیک شود.
نتانیاهو در جواب مکرون گفت که «جنگ اسرائیل را ساخته است» و گفتهی او بخش بزرگی از حقیقت است. اسرائیل به جنگ عادت دارد و کشور جعلی خود را به زور جنگ برای سالها حفظ کرده است. سران اسرائیل عمدتاً نظامی بودهاند و جنگ در داخل و خارج برای آنان وضع طبیعی کشورشان است. حملهی نظامی آینده به ایران هم پایان ماجرا نخواهد بود و با جواب ایران، جدال به یک مرحله بالاتر صعود خواهد کرد. با سردمداران فعلی ایران و اسرائیل پایان مسالمتآمیزی برای این جدال متصوّر نیست. نوع واکنش ایران به حملهی نظامی اسرائیل از جواب آن مهمتر است. اگر در دفاع بتوانند خسارت قابل ملاحظهای به مهاجمان بزنند شاید دیگر نیازی به حملهی بعدی هم نباشد. اسرائیل موشکهای دوربرد ندارد و احتمالاً عمدهی شلیکهایش را مثل سابق از خارج از خاک ایران انجام دهد و فقط پهپادها و هواپیماهای رادارگریزش وارد ایران شوند و مهمترین هدفها هم سایتهای راداری، موشکی و صنایع نظامی خواهند بود.
پس از فرستادن ماهوارهی ایران به فضا یکی از فرماندهان امریکایی گفت که این ماهواره دقت تشخیص بالایی ندارد امّا این ماهواره که برای کاربردهای غیرنظامی ساخته شده با کمک مهندسان روسی دقیقتر شده بود و با بالابردن قدرت پردازش در پایگاه زمینی کارآمدی بیشتری نیز یافت. دو حملهی پهپادی حزبالله به غذاخوری تیپ گولانی و اتاق خواب نتانیاهو به اعتراف رسانههای اسرائیلی با هدایت زندهی ماهوارهی ایرانی بود. این ماهوارهها و ماهوارههای روسی به طریق اولی رزمایشهای تمرینی اسرائیل برای حمله به ایران را نیز رصد میکنند و انتشار خبر این تمرینها با استفاده از اسناد امریکایی بیشتر عملیات روانی بود. به احتمال زیاد آنچه منتشر شده فقط بخشی از آن چیزی است که ایران در اختیار دارد.
برعکس حملات ایران که موشکی است و تلفات انسانی ندارد، حملات جنگندهها با احتمال دادن تلفات انسانی همراه است و برای همین اسرائیلیها عملیات جستوجو و نجات پس از حمله را نیز انجام دادهاند. هواپیماهای سوخترسان و آواکسها اهداف بزرگ و محتملی برای پدافند ایرانند. امریکا گفته که در این حمله شرکت نمیکند ولی همکاری اطلاعاتی این کشور به تنهایی میتوانند معادلات را تغییر دهد. لورفتن عملیات جاسوسی ایران در اسرائیل نیز بدون دستگیری افراد اصلی پشتصحنه بوده که پول و سلاح در اختیار اسرائیلیها گذاشتند. هر دو طرف آسهایی دارند که هنوز رو نکردهاند.
خبر دفاع پنهانی سران عرب منطقه از حملهی اسرائیل به ایران برای کسانی که سالهاست مواضع آنان را دنبال میکنند باورپذیر است. آنان حتّی در جنگ سیوسه روزه اسرائیل را تشویق میکردند که کار حزبالله را تمام کند. بخشی از این موضعگیری به سخنان تند نصرالله علیه آنان برمیگشت. به فرض که آنان به اسرائیل فضای لازم برای حمله را هم بدهند، ایران در جواب کار چندانی نمیتواند بکند چون باید مستقیماً با نیروهای مستقر در پایگاههای امریکا در منطقه مواجه شود. الآن وضع کشور آرام است ولی همین روزهاست که نیروی نظامی ایران باید برای اوّلینبار پس از چند رویارویی مقطعی با نیروهای امریکایی هنگام جنگ هشتساله، در تقابل با نیروی نظامی دارای فناوری برتر یک امتحان تاریخی را از سر بگذراند. این امتحان یک وجه داخلی هم دارد که چه کسانی با داشتن آرزوی تغییر ساختار سیاسی ایران میتوانند همزمان هرگونه دخالت خارجی را رد و از عزت، استقلال و اقتدار کشور دفاع کنند یا خیر.
ممنون. فقط متن نیاز به یک دور ویرایش دارد، بعضی جملات گنگ بودند.
پاسخحذفاسرائیلیها که میگفتند هدایت پهپاد از سفارت ایران در لبنان بود؟
پاسخحذفنظامیگری که مدتهاست بخش عمدهای از نمایندگیهای ایران در خارج را به خود اختصاص داده؛ لبنان که جای خود دارد.
حذفمنظور آنها هم احتمالا حلقه واسط بین ماهواره و پهپاد است. شاید مقدمهی عادیسازی حمله به سفارت باشد؛ یکقدم جلوتر از کاری که در دمشق کردند.
قاعدتا یک تحلیل و تبیین باید به یک توصیه هم ختم شود. سوال اصلی این است که برای بدترنشدن شرایط چه راهی وجود دارد؟
پاسخحذفتوصیه به چه کسی وقتی گوش شنوایی نیست؟ نه آنطرف وقعی به سازمانهای بینالمللی و حتّی نزدیکترین متحدش میگذارد و نه اینطرف گوش به حرف ناصحان میدهد.
حذفاکثر مردم ایران اگر اسرائیل را به حق ندونند دخالت بیجا و تمامی اقدامات ایران در زمینه مقابله با اسرائیل را هم اشتباه میدونند ...اینکه یک سری سلطنت طلب توی توییتر دنبال نجات ایران با بی بی هستند و یک سری اصلاح طلب و افراد به اصطلاح روشفنکر مثل شما که اتفاقا شما ها اقلیت ترید هم سعی میکنید با نشون دادن جنایت های اسرائیل مسخره بازی با اسم عزت ایران در بیارید همونقدر مثل اونا مسخرس ..حقیقت اینه که اکثریت مردم با وجود محکوم کردن سیاست های اسرائیل کلیه اقدامات جمهوری اسلامی چه در زمینه حمایت های مالی و چه در زمینه حزب الله را محکوم میکنند و هیچ علاقه ای به وارد شدن به جنگی که به ما مربوط نیست را ندارند ...ایرانی واقعی و کسی که واقعا دنبال ایران بهتر باشه نیز چنین دیدی خواهد داشت (حالا شما میخوای پاک کن یا نکن)
پاسخحذف