سین چهارم- سر تامس مور


سکافیلد، پل سکافیلد
                                 
پل سکافیلد در سن هشتاد و شش سالگی، پس از دوران چهل و چهار ساله‌ی بازیگری خود که تنها در سی و سه فیلم ظاهر شد، در گذشت. او از شکسپیرین‌های تآتر انگلستان و هم‌ردیف کسانی چون لارنس اولیویه و جان گیلگاد به شمار می‌رفت. وی به جز بازی در فیلمهایی مانند هنری پنجم( کنت برانا) و هملت( فرانکو زفیره‌لی)، برای فیلم مسابقه‌ی پرسش و پاسخ( رابرت ردفورد) نامزد اسکار بازیگر نقش مکمّل شد و برای « مردی برای تمام فصول» آنرا برد.


او در این فیلم نقش سر تامس مور را بازی می کرد که اوّلین شخص غیر روحانی بود که به صدراعظمی انگلیس رسید. او که کاتولیکی معتقد بود حاضر نشد که به کلیسای جدیدی که هنری هشتم جدا از کلیسای کاتولیک تأسیس کرد، بپیوندد. پادشاه انگلستان که پاپ ازدواجش را غیرشرعی دانسته بود، خود را رئیس کلیسایی جدید اعلام کرد و از مور تقاضا کرد که در مراسم دعای رئیس جدید کلیسای آنگلیکن شرکت و سوگند وفاداری یاد کند. تقبیح طلاق ملکه کاترین آراگون و ازدواج با آن بولین نتوانسته بود مانع انتصاب مور به صدراعظمی شود ولی مخالفت او با جدایی از کلیسای کاتولیک از دید پادشاه، گناهی نابخشودنی بود که منجر به زندانی شدن پانزده ماهه در برج لندن، محاکمه به جرم خیانت و اعدام او در ششم ژوییه‌ی 1535 با گیوتین شد.


         


جدای از داستان تاریخی جذّاب او و پایمردی‌اش به خاطر عقاید( صرف نظر از موافق یا مخالف بودن با آن) و نمایشنامه‌ای که رابرت بالت درباره‌ی او نوشت و فیلمی که فرد زینه‌مان درباره‌ی او ساخت، شهرت او بیشتر در محافل فلسفی به خاطر نوشتن کتاب «اتوپیا» به معنای « بی‌درکجا» یا« ناکجاآباد» است که شرح سفر خیالی یک دریانورد پرتغالی به جزیره‌ای است که جامعه‌ای بناشده بر اساس عقل و منطق است و مور ایده‌آل خود در اداره‌ی کشور و رواداری عقیدتی - مذهبی و حاکمیّت عقل بر مناسبات اجتماعی و داد و ستد شهر و روستا را در آن ارائه می‌کند. 


این کتاب را در راستای دغدغه‌ی جامعه‌ی آرمانی ِبسیاری از فیلسوفان یونان باستان مانند افلاطون  و «جمهوری» او تا قرون وسطی و « شهر خدا»ی آگوستین و فیلسوفان مسلمان و طرح « مدینه‌ی فاضله» می‌توان ارزیابی کرد. بسیاری این کتاب را الهام بخش سوسیالیسم دانسته‌اند و برخی هم آنرا تصویر جایی موهوم که به قربانی‌کردن و بی‌ارزش شمردن« اکنون» می‌انجامد، تلقّی کرده‌اند.


سر تامس مور در سال 1886 به درجه‌ی آمرزیدگی ( رتبه‌ای ما قبل قدّیسی در مذهب کاتولیک) رسید و در سال 2001 پاپ ژان پل دوّم لقب قدّیس ِحافظ  دولتمردان و مسئولان سیاسی را به او بخشید؛ امّا سکافیلد عنوان Sir  را نپذیرفت و گفت:« این آن جنبه زندگی نیست که من دنبالش هستم. اگر قرار است لقبی به شما بدهند، خوب آقا چه عیبی دارد؟»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

لطفاً نظرتان همراه با انتخاب یک نام و رعایت اخلاق باشد.

Real Time Web Analytics